LONDEN - De Brits-Nederlandse automatiseerder Logica gaat meer banen schrappen in Nederland. De vorig jaar aangekondigde ontslagronde van honderd ontslagen wordt uitgebreid naar in totaal driehonderd. Dat meldde de top van het bedrijf donderdag tijdens een toelichting op de eerstekwartaalcijfers.

Hoewel Logica in het eerste kwartaal een hogere omzet behaalde, zag het bedrijf vooral een terugloop van de vraag in de divisie 'Advies en Professionele Dienstverlening'. Logica voorziet een verdere daling van de omzet in deze divisie in het tweede kwartaal.

Zwaarder
"De voor ons leidende indicatoren geven aan dat de markt in 2009 niet zal verbeteren", aldus financieel topman Seamus Keating. De marktomstandigheden zijn ook voor Logica zwaarder geworden.

Daardoor denkt de automatiseerder dat in de eerste helft van het jaar de omzet waarschijnlijk iets lager zal uitkomen dan vorig jaar.

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2008 zei Logica nog beter te kunnen presteren dan de markt. Nederland is het zorgenkindje van het bedrijf, maar in de Britse en Scandinavische landen meent Logica een goede positie te hebben.

In Nederland is de financiële sector, die door de wereldwijde economische problemen sterk onder druk staat, relatief belangrijk voor Logica. Maar ook in Zweden en Duitsland merkt Logica de economische neergang.

Vorig jaar
Het bedrijf zei niet te verwachten dat de moeilijke marktomstandigheden in de tweede helft van dit jaar sterk zullen verschillen van het eerste halfjaar. Niettemin sprak Logica de verwachting uit een brutowinstmarge te halen die "ten minste" in lijn ligt met die van vorig jaar.

De orderontvangst nam in het eerste kwartaal met 16 procent toe vergeleken met een jaar eerder. Het bedrijf kreeg grote orders van het Scandinavische telecomconcern TeliaSonera en het Britse National Policing Improvement Agency. De omzet in het afgelopen kwartaal nam met 11 procent toe tot 954 miljoen pond sterling (1,06 miljard euro).

Logica zag de inkomsten uit outsourcing met 9 procent toenemen. De omzet in die sector is goed voor een derde van de totale inkomsten van Logica.

Het aandeel stond 1,2 procent lager op een overwegend rustig en positief Damrak. Een analist van Cazenove zei dat hoewel de resultaten iets minder zijn dan verwacht, de prognose en de resultaten van het bedrijf "niet zo slecht zijn" gezien al het slechte nieuws dat uit de sector komt.