TOKIO - De beurzen in Azië zijn donderdag fors hoger geëindigd. Beleggers werden vooral geïnspireerd door de stevige koerswinsten op Wall Street een dag eerder. De beurs in Tokio kon, na een vakantiedag woensdag, ook profiteren van meevallende Japanse macrocijfers.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot met een winst van 3,9 procent op 8828,26 punten. Tot de sterkste stijgers in Tokio behoorde autofabrikant Honda Motor, die 9,4 procent won. Het bedrijf voorspelde een kleine winst voor dit boekjaar. Andere exporteurs gingen mee omhoog. Zo won Toyota 5,2 procent en klom Canon 6,1 procent.

De Japanse industriële productie is in maart met 1,6 procent toegenomen. Dat is beter dan verwacht en de eerste productiestijging in zes maanden.

Daiwabo
De Japanse producent van mondkapjes en andere medische producten Daiwabo sprong 16,5 procent omhoog. Dat kwam omdat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het alarmniveau van de Mexicaanse griep heeft verhoogd tot 5. De WHO vreest een pandemie.

Ook elders in het Verre Oosten werden forse koerswinsten op de borden gezet. De beurs in Seoul sloot 2,3 procent hoger, net als de All Ordinaries in Sydney. De beurs in Hongkong noteerde ook 2,3 procent hoger in de middaghandel.