AMSTERDAM - De Europese beurzen boekten woensdag flinke winsten. Beleggers trokken zich niets aan van een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse economie. Wel was er opluchting over enkele sterke kwartaalresultaten van grote bedrijven.

De hoofdgraadmeter AEX sloot met een winst van 1,4 procent op 238,07 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, ging 1,9 procent vooruit tot 339,30 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen klommen 2,1 tot 2,3 procent.

De koersen trokken tegen het slot aan wegens een opleving op Wall Street. In de Verenigde Staten reageerden beleggers enthousiast op aanwijzingen dat bedrijven hun voorraden weer moeten gaan aanvullen omdat ze deze grotendeels hebben afgebouwd. Dat betekent dat consumenten ondanks de economische crisis hun portemonnee durven te trekken.

Krimp
Door dat goede nieuws was er op beurzen nog maar weinig oog voor een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse economie. In het eerste kwartaal bleek deze te zijn gekrompen met 6,1 procent, veel harder dan verwacht.

Verder reageerden beleggers uitgelaten op enkele sterke resultaten van grote bedrijven. Zo werd het Duitse technologieconcern Siemens op de beurs in Frankfurt 8,2 procent meer waard. Het bedrijfsresultaat van 1,8 miljard euro was hoger dan de verwachting in de markt.

In Madrid werd de Spaanse bank Santander 6,1 procent duurder, nadat het zijn resultaten had gepubliceerd. Ook deze cijfers overtroffen de verwachtingen.

Nutreco
Op het Damrak kregen het diervoerbedrijf Nutreco en ArcelorMittal, 's werelds grootste staalconcern, een harde afstraffing voor de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Nutreco daalde bijna 7 procent, ArcelorMittal verloor 3,7 procent.

Bouwbedrijf Heijmans wist het verlies van eerder op de dag om te buigen in een winst van 3,2 procent. Het bedrijf meldde voor de opening van de beurs een nettoverlies over 2008 van 34 miljoen euro. Om de financiële positie te verbeteren geeft het bedrijf nieuwe aandelen uit en heeft het nieuwe afspraken met de banken gemaakt.

Op de valutamarkt noteerde de euro woensdag 1,3315 dollar tegen 1,3055 dollar aan het eind van de dag op dinsdag.