AMSTERDAM - De resultaten van Amsterdam RAI zijn door de economische crisis flink onder druk komen te staan. Het beurs- en congrescentrum behaalde in 2008 een omzet van 119,9 miljoen euro, een daling met 10 procent in vergelijking met het topjaar 2007.

In dat jaar bereikte de omzet door enkele mega-evenementen een recordniveau. De netto-omzet was nog wel 3,5 procent hoger dan in het vergelijkbare beursjaar 2006, maakte Amsterdam RAI woensdag bekend.

Het bedrijfsresultaat daalde met 12,6 procent tot 11 miljoen euro. Ook de nettowinst kwam lager uit op 5,3 miljoen euro; een daling met 26,6 procent. Met bijna vijfhonderd evenementen trok Amsterdam RAI vorig jaar 1,4 miljoen bezoekers. Het aantal exposanten groeide vorig jaar tot 17.446.

Investeringen
Het bedrijf investeerde vorig jaar voor 38,6 miljoen euro in het RAI-complex, voor het merendeel in het RAI Elicium. Dit nieuwe volgens de RAI gezichtsbepalende gebouw gaat in september open en richt zich nadrukkelijk op de markt van de grote, internationale meerdaagse evenementen.

Amsterdam RAI verwacht voor 2009 een aanzienlijk lagere omzet en resultaat door onder meer het wegvallen van The European Road Transport Show (TERTS) en de investering in het veilig stellen van de toekomst van de AutoRAI. Dit jaar heeft de autoshow de RAI alleen maar geld gekost.