UTRECHT - De Franse bank BNP Paribas is na een moeizame strijd de eigenaar van driekwart van Fortis Bank. Boze beleggers verzetten zich fel tegen de verkoop. De gemoederen liepen dinsdag zelfs zo hoog op dat bestuursleden werden bekogeld met schoenen, muntstukken en stemkastjes.

Woensdag werd op een veel rustiger vergadering de verkoop goedgekeurd. Toch is het laatste hoofdstuk over Fortis nog niet geschreven.

Dinsdag ontspoorde de bijeenkomst in het Belgische Gent onder aanvoering van de advocaat Mischaël Modrikamen.

Op de vergadering, waar bijna vierduizend aandeelhouders bijeengekomen waren, probeerden tegenstanders hun gram te halen. De beleggers zijn woedend over de ondergang van Fortis en de koersval die het aandeel heeft gemaakt. Uiteindelijk werd met 73 procent voor de transactie met BNP Paribas gestemd.

Transactie
Om de verkoop rond te krijgen, moest de beslissing van Gent woensdag bevestigd worden in Utrecht. In de Jaarbeurs verzamelden zich veel minder beleggers.

Ongeveer driehonderd aandeelhouders waren aanwezig om tijdens een rustige bijeenkomst vooral inhoudelijke vragen te stellen aan het bestuur. Wel waren er iets meer aandelen vertegenwoordigd dan in Gent. Uiteindelijk stemde 77,65 procent voor de transactie.

Risicovol
De goedkeuring houdt ook in dat een kwart van de Belgische verzekeringstak van Fortis wordt overgenomen door Fortis Bank. De meest risicovolle gestructureerde beleggingen van Fortis Bank worden ondergebracht in een apart vehikel. De Fortis-holding wordt een verzekeringsbedrijf met een meerderheid in de Belgische verzekeringsactiviteiten en een aantal internationale verzekeringsonderdelen.

Het ooit zo fiere Fortis neemt deze ingrijpende maatregelen nadat het een zware tijd heeft doorgemaakt. Het concern vertilde zich aan de overname van ABN Amro tijdens de wereldwijde crisis. Vervolgens werd het concern opgesplitst en verdeeld door de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheid. Het aandeel kelderde en is momenteel minder dan 2 euro waard.

Stappen
Wat aandeelhouders nog rest is het nemen van juridische stappen. Zo hebben onder meer Modrikamen en De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) al laten weten een juridische strijd niet uit de weg te gaan.

Modrikamen gaf dinsdag aan dat hij verschillende mogelijkheden ziet om zijn juridisch gelijk te halen. De VEB richt zich vooral op de Nederlandse overheid, die volgens de beleggersclub te weinig heeft betaald voor de overgenomen delen van Fortis. "De Nederlandse staat heeft Fortis met de rug tegen de muur gezet en met het mes op de keel laten tekenen", zei VEB-voorman Jan Maarten Slagter.