PARIJS - ArcelorMittal, 's werelds grootste staalconcern, is in het eerste kwartaal van dit jaar op een fors lagere winst uitgekomen. Het bedrijfsresultaat daalde tot 883 miljoen dollar tegen 5 miljard dollar een jaar eerder. Dat maakte ArcelorMittal woensdag bekend.

Analisten dachten dat het verlies zou uitkomen op 558 miljoen dollar. De omzet daalde vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar met 32 procent tot 15,1 miljard dollar. Dat was bijna de helft van de omzet in het eerste kwartaal van 2008. Toen was die 29,8 miljard dollar.Het bedrijfsresultaat daalde met 82 procent tot 883 miljoen dollar. Die cijfers zijn ook slechter dan verwacht. Analisten gingen uit van een bedrijfsresultaat van ongeveer 1 miljard dollar en een omzet van 17,5 miljard dollar.

De scherpe winstval hangt samen met de productie- en prijsverlagingen die het staalconcern doorvoerde om de economische crisis het hoofd te bieden. De productie werd tot 50 procent verlaagd en de prijzen gingen tot 40 procent omlaag. ArcelorMittal liet weten de verlaagde productie voorlopig te handhaven.

Voorraden
Het nettoverlies hangt vooral samen met 1,2 miljard dollar aan afschrijvingen, vooral op de waarde van de voorraden.

Het staalconcern voorspelde voor het lopende tweede kwartaal een bedrijfsresultaat van 1,2 miljard tot 1,5 miljard dollar. Het bedrijf ziet mogelijkheden om de prijzen te verhogen op grote markten en bij producten.

"Hoewel de marktomstandigheden uitdagend blijven, is een technisch herstel onvermijdbaar en ArcelorMittal zal daarvan profiteren", aldus topman Lakshmi Mittal. Hij verwacht dat de wereldwijde reductie in de staalvoorraden aan het einde van het tweede kwartaal is afgerond. Daarna zou de vraag weer moeten aantrekken.

ArcelorMittal herhaalde zijn doelstelling om de schuld tegen het einde van dit jaar met 10 miljard dollar te verlagen. De schuld bedroeg aan het einde van het eerste kwartaal 26,7 miljard dollar.

Kernonderdelen
Om de schuld sneller terug te brengen geeft ArcelorMittal voor 3 miljard dollar nieuwe aandelen en converteerbare obligaties uit. Het bedrijf hoeft geen kernonderdelen te verkopen om extra geld op te halen.

Om kosten te besparen heeft ArcelorMittal negenduizend banen geschrapt, ofwel 3 procent van het totaal. Topman Mittal liet weten dat er geen plannen zijn voor een definitieve sluiting van fabrieken.

Op de beurs in Amsterdam verloor het aandeel ArcelorMittal in de middaghandel bijna 8 procent in waarde.