ALMERE - Het is voor de positie van ASMI in het conflict met zijn activistische aandeelhouders goed dat het Japanse Tokyo Electron Limited (TEL) een belang in ASMI heeft genomen. Dat zei Chuck del Prado, de bestuursvoorzitter van de toeleverancier aan de chipindustrie, woensdag.

.Volgens ASMI is de nieuwe grootaandeelhouder voor de lange termijn ingestapt. "Ik denk dat versteviging van onze langetermijnaandeelhoudersbasis automatisch een heel goede zaak is in de situatie rond activistische aandeelhouders", zei Del Prado, toen hem gevraagd werd of de Japanners een tegenwicht kunnen bieden aan de andere grootaandeelhouders: Hermes en Fursa.

Ruzie
ASMI ligt al lange tijd met die twee investeringsfondsen in de clinch. Vorige week vroegen de aandeelhouders de Ondernemingskamer om de aanstelling van een aparte commissaris met bijzondere bevoegdheden. De rechter behandelt het verzoek woensdag 6 mei.

"Ik begrijp de beweegredenen van de activisten totaal niet. Voor mij is het een raadsel dat zij denken dat de onderneming belang heeft bij dit proces", zei Del Prado over de rechtszaak.

Strategie
Eerder dit jaar verloor ASMI verschillende topmensen door meningsverschillen over de te volgen strategie. In maart stapte een commissaris op, afgelopen maand werd bekend dat het financiële hoofd van het bedrijf vertrekt. "Dat zijn dingen die gebeuren. Het belangrijkste is nu dat er een verenigd bedrijf achterblijft", zei Del Prado.