DEN BOSCH - Bouwer Heijmans gaat zich richten op zijn Nederlandse kernactiviteiten. Woensdag maakte het bedrijf bekend dat het zijn onderdelen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland gaat verkopen. In België houdt het concern alleen zijn infrastructuurtak aan.

"We geven onze niet-Nederlandse ambities op", zei Heijmans-bestuursvoorzitter Rob van Gelder woensdag in een toelichting. Volgens de topman zal de desinvestering het bedrijf "compacter, flexibeler en weerbaarder maken."

In de toekomst zal Heijmans drie onderdelen overhouden. Dit zijn vastgoed en woningbouw, utiliteitsbouw en techniek en als laatste infrastructuur.

Grondbezit
Heijmans kondigde woensdag ook aan een deel van zijn grondbezit af te willen stoten. De zogeheten grondbank wordt verkleind van bijna 300 miljoen euro naar 200 miljoen euro.

De opbrengsten uit de verkopen gaat Heijmans gebruiken voor verlaging van de schulden. Het bedrijf heeft nieuwe afspraken met zijn kredietverstrekkers gemaakt over 400 miljoen euro aan leningen. Afgesproken is dat het bedrijf dit bedrag in 2011 met 100 miljoen euro heeft verlaagd.

Om de financiën verder op orde te brengen, gaat Heijmans ook nieuwe aandelen uitgeven. Met deze emissie wil het concern later dit jaar 100 miljoen euro ophalen. Dit geld zal worden aangewend voor de aflossing van 125 miljoen dollar aan onderhandse leningen bij Amerikaanse investeerders.

Resultaten
Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen was niet verbaasd over de nieuwe strategische richting van het bedrijf. "We zitten al een paar jaar te wachten op de reorganisatie en nu is deze er eindelijk. Ze kunnen niet alles tegelijk doen. Focus op drie dingen waar je echt goed in bent, blijf niet een aantal kleinere dingetjes ernaast doen."

De bouwer maakte woensdag ook zijn cijfers over 2008 bekend. De resultaten van het voor de recessie al matig presterende Heijmans zijn het afgelopen jaar extra geraakt. De Nederlandse onderdelen bouw en infra boekten forse operationele verliezen. Bij het onderdeel vastgoed, dat woningbouw ontwikkelt, halveerde de operationele winst.

Onder de streep stond over 2008 een nettoverlies van 34 miljoen euro, tegen een nettowinst van 56 miljoen euro in 2007. Het operationeel resultaat bedroeg 14 miljoen euro negatief. De omzet kwam uit op 3,6 miljard euro.