DEN HAAG - Olie- en gasconcern Shell heeft in het eerste kwartaal flink minder winst geboekt door de wereldwijde economische neergang. De vraag naar olie is afgenomen en daarmee ook de prijs.

De productie van Shell daalde met bijna 4 procent naar een gemiddeld niveau van 3,4 miljoen vaten per dag.

"Onze prestatie in het eerste kwartaal van 2009 werd beïnvloed door de zwakkere wereldeconomie", aldus Shell-topman Jeroen van der Veer woensdag in een toelichting op de kwartaalcijfers. Hij verwacht dat de omstandigheden in de industrie moeilijk blijven.

Winst
De winst op basis van geschatte actuele kosten nam met meer dan de helft af tot 3,3 miljard dollar. Rivalen BP en ConocoPhillips meldden al eerder winstdalingen van 62, respectievelijk 80 procent.

Dat de winsten in de olie- en gassector zo drastisch zijn teruggelopen, heeft alles te maken met de gedaalde olieprijs. De prijs van een vat Brent-olie bedroeg het afgelopen kwartaal 44 dollar. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 97 dollar per vat.

Hoe de olieprijs zich de komende tijd zal ontwikkelen is onduidelijk. Toch zei financieel directeur Peter Voser van Shell dat het "moeilijk is zich voor te stellen dat de olie- en gasprijzen de komende twaalf tot achttien maanden significant zullen stijgen gezien de economische zwakte".

Beleggers
De nettowinst, exclusief bijzondere baten van 337 miljoen dollar, kwam uit op 2,96 miljard dollar. Dat is meer dan marktvorsers hadden voorspeld. Analisten verwachtten in doorsnee een winst van 2,62 miljard dollar.

Beleggers vreesden vooraf dat Shell door de lagere winst het dividend zou verlagen. Het olieconcern houdt echter vast aan een dividend van 42 dollarcent per aandeel over het eerste kwartaal.

De productie van olie en gas lag het afgelopen gemiddeld op bijna 3,4 miljoen vaten per dag. Dat is volgens Shell ongeveer hetzelfde niveau als in het vierde kwartaal van vorig jaar, zonder het productieverlies mee te rekenen in Nigeria.