AMERSFOORT - Diervoederproducent Nutreco heeft minder omzet geboekt in de eerste maanden van dit jaar dan een jaar eerder. Volgens het bedrijf presteerden alle bedrijfsonderdelen naar verwachting, behalve Mengvoer Europa.

Het bedrijf verwacht hierdoor dan ook dat het bedrijfresultaat over het eerste halfjaar lager zal uitvallen dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de eerstekwartaalcijfers van het bedrijf die woensdag werden gepubliceerd.

De omzet bedroeg 1,04 miljard euro tegen 1,12 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. Dat betekent een daling van 7 procent. De gerapporteerde omzet lag iets lager dan de 1,06 miljard euro die analisten in doorsnee hadden verwacht.

Volumes
De omzet liep bij de divisie Mengvoer Europa terug met 24 procent. Dit heeft met name te maken met lagere verkoopprijzen. Maar ook de volumes daalden als gevolg van een kleinere veestapel. Nutreco verwacht dat de vraag naar mengvoer in Europa dit jaar tussen de 5 en 10 procent zal dalen.

De divisie heeft door de flinke omzetdaling een operationeel verlies geleden. Nutreco gaf niet aan hoe hoog dit verlies was.

Premix
De divisie Premix en speciaalvoer zag de omzet met 4,2 procent toenemen. De operationele resultaten zijn hier in lijn met die van vorig jaar, exclusief een eenmalige bate van 15 miljoen euro in 2008.

Nutreco tekende aan dat de volumes en het bedrijfsreultaat in het eerste halfjaar in het algemeen relatief laag zijn ten opzichte    
van de tweede helft van het jaar.