GENT - De aandeelhouders van Fortis Holding zijn dinsdag in ruime meerderheid akkoord gegaan met de verkoop van Fortis Bank aan het Franse BNP Paribas. Tijdens een vergadering in Gent stemde 72,99 procent voor de transactie.

Dat gebeurde na een zeer rumoerige bijeenkomst, waar vooral de tegenstanders van de verkoop zich roerden. Onder aanvoering van de Belgische advocaat Mischaël Modrikamen probeerden zij te voorkomen dat de nieuwe aandeelhouders ook zouden mogen stemmen. Het gaat om degenen die hun aandelen pas verwierven na de opsplitsing van Fortis afgelopen najaar.

Aandelen
Volgens Modrikamen zijn deze 170 miljoen aandelen vooral in handen van speculanten, die deels ook stromannen zouden zijn van BNP of de Franse overheid. Enkele uren voor de aandeelhoudersvergadering had Modrikamen al een kort geding over deze kwestie verloren.

Toen het Fortisbestuur de eisen van Modrikamen en zijn medestanders afwees, ontaardde de bijeenkomst in Gent in een heksenketel. Voorstanders van de verkoop van Fortis werd het spreken onmogelijk gemaakt, er werd luidkeels geroepen om het ontslag van Fortisvoorzitter Jozef De Mey en de bestuurstafel werd zelfs bekogeld met schoenen en andere voorwerpen.

Onheil
Een cordon van vrouwelijke beveiligers moest de Fortistop tegen verder onheil beschermen. Kort voor de stemming verliet een groot deel van het neekamp na een oproep van Modrikamen de zaal.

De tegenstanders van de verkoop willen dat Fortis zelfstandig blijft. Zij vrezen dat hun aandelen anders nog verder in waarde dalen. Ook nationale sentimenten ('Geen uitverkoop aan Parijs') spelen een rol. Voorstanders van de verkoop, waaronder de Nederlandse vereniging van effectenbezitters VEB, zien het zelfstandig blijven van Fortis Bank juist als een groot risico.

Stemming
Uiteindelijk werd voor 454 miljoen van de aandelen een voorstem uitgebracht en voor 168 miljoen een tegenstem. Het verschil is dus veel groter dan de 170 miljoen aandelen waarvan het stemrecht werd betwist.

De Belgische regering reageerde dinsdagavond tevreden op de uitslag van de stemming. Premier Herman Van Rompuy zei zeer verheugd te zijn. Bij een eerdere aandeelhoudersvergadering in februari wees een nipte meerderheid de verkoop van Fortis Bank nog af. Nu lag er een op onderdelen gewijzigde overeenkomst op tafel, waarbij de Belgische overheid iets meer zeggenschap houdt.

Verkoop
Woensdag moeten de Nederlandse aandeelhouders in Utrecht nog akkoord gaan met de verkoop aan BNP. Als dat gebeurt, krijgt het Franse concern 75 procent van Fortis Bank in handen.

Modrikamen geeft zich overigens nog niet gewonnen. Hij beraadt zich op juridische stappen, liet hij weten.