ALMERE - Toeleverancier aan de chipindustrie ASMI heeft in het eerste kwartaal van 2009 een groter verlies geleden dan verwacht. Ook de omzet over het kwartaal was lager dan verwacht. Dit bleek dinsdag bij de publicatie van de cijfers van het bedrijf.

Het nettoverlies bedroeg 23,3 miljoen euro, tegen een gemiddelde analistenverwachting van een verlies van 17 miljoen euro. De omzet bedroeg in het kwartaal 89,1 miljoen euro. Analisten rekenden gemiddeld op 105 miljoen euro aan omzet.

Recessie
De wereldwijde recessie heeft de chipsector en ASMI hard geraakt. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008 is de omzet van het bedrijf ruim gehalveerd.

"In het eerste kwartaal heeft de voortgaande economische onzekerheid de vraagniveaus naar halfgeleiderapparatuur verder verslechterd. Dit heeft de prestaties van zowel de front- als de back-end activiteiten hard geraakt", zei Chuck del Prado, de bestuursvoorzitter van ASMI. Het onderdeel 'front-end' maakt processystemen, bij de 'back-end' worden verpakkingssystemen geproduceerd.

Daling
In het kwartaal ontving ASMI voor 84,4 miljoen euro aan nieuwe orders. Ten opzichte van een jaar eerder betekent dit een daling met 55 procent. Bij de verpakkingssystemen is ten opzichte van de laatste maanden van 2008 enig herstel te zien. Voor dit onderdeel namen de orders met 65 procent toe.

ASMI stelde dat het aantal orders bij dit onderdeel in absolute aantallen nog steeds laag is. Toch ziet het bedrijf een lichtpunt. ASMI noemde de ontwikkeling een bemoedigend teken.

Japan
ASMI maakte dinsdag verder bekend dat het Japanse Tokyo Electron Limited op de aandelenmarkt een belang van 4,9 procent in ASMI heeft opgebouwd. De Japanners zien het belang volgens ASMI als een investering voor de lange termijn.