ROTTERDAM - De komende twee weken zal blijken of de uitbraak van varkensgriep grote gevolgen gaat hebben voor de economie. Belangrijk is dat duidelijk wordt hoe besmettelijk en gevaarlijk de ziekte is.

Als de onzekerheid daarover aanhoudt, gaan mensen de komende tijd hun reizen zeker annuleren. Dit stelt hoogleraar consumentengedrag Stijn van Osselaer van de Rotterdam School of Management.

Vakantie
Als de ziekte naar Nederland overwaait, gaan mensen veel minder op vakantie, verwacht Van Osselaer. "Mensen blijven dan liever dicht bij huis. Je ziet dat consumenten trips die ze anders wel hadden geboekt niet meer maken. Aan de andere kant zie je dat in dat soort situaties het internetwinkelen weer een hoge vlucht neemt." Een effect dat ook te zien was tijdens de uitbraak van de longziekte SARS in 2003.

SARS leverde luchtvaartmaatschappij KLM dat jaar in drie maanden tijd een schadepost van 110 miljoen euro op, omdat mensen uit angst besmet te raken minder reislustig werden. De International Air Transport Association (IATA) maakte dinsdag in Genève bekend dat het internationale vliegverkeer in maart door de economische crisis met 11,1 procent was gedaald en waarschuwde dat de varkensgriep een extra negatieve impact kan hebben.

Cruciaal
Volgens Van Osselaer is het nu nog een beetje koffiedik kijken wat de effecten voor de economie zullen zijn. Cruciaal is dat de komende weken duidelijk wordt hoe erg het gaat worden, zegt hij. Als blijkt dat het allemaal meevalt en dat de ziekte goed te behandelen is, blijft de economische schade beperkt. Maar als de ziekte stevig naar Nederland komt, gaan er klappen vallen, denkt de hoogleraar.

Niet minder belangrijk is een duidelijke communicatie over de ziekte. Van Osselaer: "Als je ziet dat eurocommissaris Androulla Vassiliou nu roept om ook maar niet meer naar de Verenigde Staten te reizen terwijl de Nederlandse overheid en de World Health Organization (WHO) geen negatief reisadvies afgeven voor de VS, is dat niet bevorderlijk voor de duidelijkheid."