AMSTERDAM - Meer banen op het spel door de economische recessie. Dat was de boodschap die veel bedrijven dinsdag afgaven bij de door hen gepubliceerde kwartaalcijfers.

Grote concerns als DSM en de Zweedse papierproducent SCA schrappen extra banen, maar ook kleinere bedrijven als TKH uit Haaksbergen moeten in de uitgaven snijden. De recessie ontziet geen enkele sector en slaat soms hard toe.

DSM
Chemieconcern DSM lijdt onder de malaise in onder meer de auto-industrie, de elektronicasector en de bouwbranche waar het materialen aan levert. Het bedrijf wil naast de duizend banen die het eerder al schrapte nog eens 250 arbeidsplaatsen wegsnijden. DSM hoopt daarmee 125 miljoen euro op jaarbasis te besparen. Ook verdere personeelsreductie sloot topman Feike Sijbesma niet uit.

Telecombedrijf KPN zag voor het eerst de sporen van de economische malaise terug in zijn resultaten. Het concern, dat wordt beschouwd als een redelijk recessiebestendig bedrijf, snijdt dieper in de kosten door teruggelopen vraag in de zakelijke markt.

Het bedrijf wil ongeveer 100 miljoen euro extra besparen op jaarbasis. Daarvoor gaat KPN besparen op adviseurs en tijdelijke arbeidskrachten. Ook projecten worden verkort. Eind vorige maand maakte KPN al bekend 1400 banen weg te snijden bij het vorig jaar overgenomen Getronics.

Banenverlies
Verder snijdt ook de maakindustrie fors in de organisatie vanwege de economische teruggang. Tenminste 4200 banen gaan verloren. Het Zweedse SCA kondigde aan 2200 werkplekken te schrappen in zijn Europese verpakkingsdivisie. Het bedrijf, dat last heeft van verminderde vraag, sluit elf fabrieken en verlaagt de productie op de overgebleven locaties. Of er in Nederland ook arbeidsplaatsen sneuvelen, kon een woordvoerder niet zeggen.

Nog eens 1900 banen in Groot-Brittannië en Denemarken sneuvelen bij het Deense Vestas, 's werelds grootste producent van windturbines. Volgens Vestas is de vraag in de Verenigde Staten zo sterk gedaald dat overcapaciteit is ontstaan. Een andere fabrikant, het Finse bedrijf Cargotec, zet de productie van laadkranen stop bij dochteronderneming Hiab Manufacturing in Meppel vanwege de slechte marktomstandigheden.

Besparingen
Ongeveer honderd van de 121 banen worden daarbij geschrapt. De Nederlandse fabrikant van glasvezelnetwerken en veiligheidssystemen TKH schrapt banen om 25 miljoen euro per jaar te besparen. Hoeveel arbeidsplaatsen daarbij verloren gaan, maakte het bedrijf niet bekend.

Ondanks de negatieve geluiden zijn er ook kleine lichtpuntjes voor een aantal bedrijven. DSM wees er op dat de omstandigheden niet slechter zijn geworden. Van herstel is evenwel ook nog geen sprake. TKH signaleerde een stabilisatie van het voorraadniveau van klanten, die eerder nog hun voorraden terugbrachten. BinckBank, dat boven verwachting presteerde in het afgelopen kwartaal, stelt dat de vooruitzichten de laatste weken 'enigszins positiever' lijken te worden.