AMSTERDAM - Op de Europese beurzen heersten dinsdag de zorgen over de varkensgriep en de gezondheid van de financiële sector. Aan het eind van de dag zorgde een sterk meevallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen voor enig herstel van koersverliezen van eerder op de dag.

De AEX-index, de Amsterdamse hoofdgraadmeter, daalde 3,31 punten, of 1,4 procent, tot 234,83 punten. De AMX-index met middelgrote fondsen verloor 1,2 procent tot 333,12 punten. De CAC-index in Parijs sloot 1,7 procent lager, de DAX in Frankfurt verloor 1,9 procent en de FTSE in Londen ging met een verlies van 1,7 procent de dag uit.

Griepvirus
"Het is een droevige dag. De markt is bezig met het griepvirus. Tegelijkertijd zijn er geluiden dat Citigroup en Bank of America nieuw kapitaal nodig hebben", zei handelaar Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

Volgens hem herinnert het nieuws over de banken de markt er aan dat de Amerikaanse krant The Wall Street Journal had gemeld dat de problemen in de financiële sector nog niet voorbij zijn. "Dit is wel een van de belangrijkste issues. De laatste tijd waren er wat positieve berichten. Dit soort berichten spreekt dat een beetje tegen."

Dieptepunt
De griep- en bankzorgen hadden de AEX eerder op de dag flink in de min gedrukt. Op het dieptepunt stond de index op een verlies van 2,9 procent. Het consumentencijfer uit de VS gaf de markt aan het eind van de dag echter steun. Uit cijfers van onderzoeksinstituut The Conference Board bleek dat de Amerikaanse consument in april flink optimistischer is geworden over de economie.

Chemieconcern DSM publiceerde in de ochtend zijn kwartaalcijfers. Met name de resultaten bij de divisies Nutrition en Pharma stuwden het aandeel. Met een koerswinst van 3 procent was het aandeel de koploper van de AEX.

KPN
Ook telecomconcern KPN kwam met cijfers over het eerste kwartaal. Die waren iets slechter dan verwacht en het bedrijf paste de omzetdoelstelling voor 2010 aan. KPN verloor 1,4 procent.

Bij de middelgrote fondsen was diervoederproducent Nutreco met een plus van 4,5 procent de grootste stijger. Het bedrijf publiceert woensdag voorbeurs zijn kwartaalresultaten.

Heijmans
Ook bouwbedrijf Heijmans publiceert woensdag resultaten, zij het dat het gaat om de verlate cijfers over 2008. De koers ging hierop vooruitlopend 5,8 procent omlaag en Heijmans was de hekkensluiter van de AMX.

 De euro stond op 1,3055 dollar. Maandag aan het eind van de dag  stond de munt op 1,3115 dollar.