AMSTERDAM - George Möller, de topman van Robeco, stapt na de zomer op bij de Rotterdamse vermogensbeheerder. Dat maakte de bestuurder dinsdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

De 62-jarige Möller vindt het tijd voor wat anders, na vijf jaar Robeco. "Ik wil zeker doorwerken tot mijn 67e", stelde hij. Hij zei niet aan welke functies hij denkt. Möller is onder meer betrokken bij het Holland Financial Centre, dat het vestigingsklimaat in Nederland wil bevorderen. In het verleden was hij de baas van de effectenbeurs in Amsterdam.

Vertrek
In oktober vorig jaar maakte Robeco al het vertrek bekend van hoofdeconoom Lex Hoogduin. Hij is teruggekeerd naar De Nederlandsche Bank, waar hij onder meer verantwoordelijk is voor financieel beleid en financiële markten. Möller zei dat nog dit jaar een opvolger bekend wordt voor Hoogduin bij Robeco.

Begin dit jaar kwam ook naar buiten dat Iris Research, het onafhankelijke onderzoeksbureau van Rabobank en Robeco, verdwijnt. Möller: "Rabo wordt steeds groter in private banking. Daarom willen ze wat Iris doet volledig in eigen handen hebben." De splitsing heeft volgens hem geen verdere betekenis. "Wij voelen ons senang en happy bij Rabobank. En Rabobank is blij met ons", aldus de topman.

Winst
Robeco, dat onderdeel uitmaakt van Rabobank, behaalde in 2008 een winst van 171,2 miljoen euro. In 2007 bedroeg de winst nog 200,1 miljoen euro. Het beheerd vermogen kromp naar ruim 110 miljard euro, van bijna 146 miljard euro in 2007.

Robeco belegde voor klanten niet direct in subprime-beleggingen. Ook zit de vermogensbeheerder niet in beleggingen van de Amerikaan Bernard Madoff, die van fraude wordt verdacht. Omdat verder het onderdeel Transtrends het goed deed, deed Robeco het relatief goed. Transtrends belegt met een computergestuurde aanpak op opkomende trends, zoals een plots aantrekkende olieprijs.

Arbeidsplaatsen
Ook 2009 zal een lastig jaar worden, zei Möller. Hij rekent erop dat de winst dit jaar verder daalt ten opzichte van vorig jaar. Robeco liet in oktober weten 250 arbeidsplaatsen te schrappen om de kosten met 78 miljoen euro te reduceren. Voor negentig mensen was er gedwongen ontslag.

Wegens de economische tegenwind heeft Robeco de crica honderd hoogste managers geen salarisverhoging gegeven.