AMSTERDAM - Hoewel de economische problemen nog wel even zullen aanhouden, zal de economie niet afglijden naar een depressie. Een depressie betekent een langdurige krimp van de economie. Momenteel bevindt de wereldeconomie zich ergens tussen een recessie en een depressie.

Dat zei topman George Möller van Robeco dinsdag op basis van verwachtingen van economen van de vermogensbeheerder. Volgens Möller gaat een vergelijking met de Grote Depressie uit de jaren dertig van de vorige eeuw niet op. "Deze keer zijn er monetaire maatregelen getroffen. Bovendien is de olieprijs laag", aldus de topman.

Wel denkt Robeco dat het nog even duurt voordat er herstel komt. Möller: "Eerst moet de schuldenproblematiek opgelost worden. In de Verenigde Staten moeten mensen aanmerkelijk meer gaan sparen. Dat betekent dat ze nog minder gaan uitgeven."

Aandelenbeurzen
Wegens de onzekerheid is het volgens Robeco te vroeg om een structureel herstel te verwachten van de aandelenbeurzen. Dat deze soms kortstondig opleven en dan weer wegzakken, karakteriseert de huidige marktomgeving, stellen de Robeco-economen

Op wat langere termijn ziet het er wat rooskleuriger uit, vooral als gevolg van "een demografische tsunami", aldus Möller. Hij wees op de sterk groeiende middenklasse in opkomende landen. "In China zullen heel veel goed opgeleide mensen gaan consumeren. Dan ontstaat er een nieuwe vraag. Het herstel kan dus wel eens ergens ander beginnen dan in de Verenigde Staten. In China of India."

Dat centrale banken wereldwijd zoveel geld hebben gepompt in de economie, kan tegen die tijd weer tot problemen leiden. "Als het straks weer beter gaat, zit er veel teveel geld in het systeem. Het is technisch moeilijk dat geld weer terug te nemen. En politiek gezien ook", aldus Möller.

Toekomst
Robeco voorziet ook dat er in de toekomst schaarste zal ontstaan als het gaat om natuurlijke grondstoffen zoals olie, mineralen of zoet water. Möller kan zich voorstellen dat zoet water op enig moment een ruilmiddel wordt voor andere grondstoffen. Verder zal infrastructuur belangrijker worden omdat steeds meer mensen in de grote stad gaan wonen.