AMSTERDAM - De Europese Commissie zal woensdag een nieuwe concept-richtlijn bekend maken met strengere regels voor hedgefondsen en private equity-bedrijven. Voor de sociaal-democratische fractie gaat het voorstel echter niet ver genoeg. "Dit had vijf jaar geleden al moeten gebeuren".

De plannen, uit de koker van Eurocommissaris Charlie McCreevy, voor een strengere aanpak van beleggingsfondsen als hedgefondsen en private equity-partijen zijn uitgelokt door de kredietcrisis, die volgens Europarlementariër Ieke van den Burg een direct uitvloeisel was van de vaak risicovolle werkwijze van de fondsen.

Wereldwijd beleggen de fondsen 2000 miljard euro. Nederlandse hedgefondsen, ook wel activistische aandeelhouders genoemd, hadden eind 2008 2,8 miljard euro in hun beheer, anderhalf procent van het totale bedrag dat door Nederlandse beleggingsfondsen beheerd wordt.

Risico's
"Het totale aantal beleggingen van de fondsen is relatief laag, maar door hun risicovolle gedrag zetten zij de reguliere financiële instellingen aan tot het nemen van grotere risico's en hogere schuldenlasten", zegt Van den Burg over de tot op heden ongereguleerde sector. "Beursgenoteerde bedrijven spiegelden zich aan hun vette winsten". Een voorbeeld van een risicovol en agressief handelend bedrijf is volgens Van den Burg het hedgefonds TCI, dat met een aandelenpakket van 1 procent de aandeelhouders van ABN Amro zou hebben "opgefokt" om de bank op te splitsen.

Wat Van den Burg betreft komt er een maximum aan de hoeveelheid schulden waar een private equtiy-investeerder een overgenomen bedrijf mee mag opzadelen om de overname te bekostigen. "Schuldenproblemen lopen nu op door hoge rente en problemen met het herfinancieren van de leningen", aldus de volksvertegenwoordigster.

Omzeilen
Dat alleen fondsen met een belegd vermogen vanaf 250 miljoen euro onder het nieuwe regime zullen vallen, zint de Europarlementariër ook niet. "Die norm is makkelijk te omzeilen. Je kan je fonds versnipperen in kleinere onderdelen." Volgens Van den Burg verdwijnt hierdoor het overzicht op de sector als geheel, inclusief alle kleinere fondsen. McCreevy houdt voorlopig voet bij stuk; volgens hem vormen alleen de grote partijen een potentieel gevaar voor het financiële systeem.

Toezicht
Een ander onderdeel van de richtlijn is een registratieverplichting voor hedgefondsmanagers. Critici, waaronder de Franse minister van Financiën Lagarde, vrezen dat door alleen de managers, en niet de fondsen zelf te registreren, de deur wordt opengezet voor investeringsfondsen op bijvoorbeeld de Kaaimaneilanden die het Europese toezicht kunnen omzeilen. Van den Burg is ook bang dat er een competitie ontstaat tussen landen en financiële centra om beleggingsfondsen binnen te halen door ze mild te behandelen, bijvoorbeeld op fiscaal gebied.

"Begrijp me niet verkeerd", zegt Van den Burg, "we kunnen niet zonder deze fondsen. Er moet ook geïnvesteerd worden en jonge bedrijven hebben hun hulp hard nodig. Maar juist de 'goede' hebben van deze richtlijn geen last."

Na de verkiezingen in juni zullen het Europarlement en de Europese Raad een besluit nemen over de nieuwe richtlijn. Tot die tijd leveren ook de beleggingsfondsen een felle lobby om de in hun ogen 'gehaast doorgevoerde' en 'belemmerende' wettekst van tafel te krijgen. "Het gaat hard tegen hard", aldus Van den Burg.