AMSTERDAM - Farmaceuten hebben de eerste stappen genomen in de ontwikkeling van een vaccin tegen varkensgriep. Het Zwitserse Novartis heeft inmiddels de genetische code van de nieuwe virusvariant H1N1 ontvangen.

Er zijn wereldwijd minstens 20 bedrijven die griepvaccins maken. Volgens persbureau AP houden naast Novartis onder meer Sanofi-Aventis, GlaxoSmithKline en Baxter International zich hiermee bezig. 

In Nederland ontwikkelt het biotechnologiebedrijf Crucell antilichamen tegen verschillende vormen van griep. Het Leidse concern boekte maandag een koersstijging van 8 procent op speculaties dat het een oplossing voor de varkensgriep kan bieden met zijn zogenoemde CR6261-antilichaam. Volgens een analist van RBS is die reactie echter 'voorbarig'.

Maanden
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zal het echter nog vijf tot zes maanden in beslag nemen tot een eventueel vaccin tegen de varkensgriep commercieel beschikbaar is.

De farmaciesector is momenteel slechts toegerust voor de productie van de conventionele griepprik. Volgens specialisten zal dit niet afdoende zijn om de nieuwe variant een halt toe te roepen. Gevaccineerde mensen zullen waarschijnlijk hooguit mildere symtomen van de varkensgriep te verduren krijgen.