AMSTERDAM - Europa is traag met de registratie van gevaarlijke stoffen. Daardoor kunnen die nog tientallen jaren vrij de Europese markt op en dat kost in de nabije toekomst onnodig veel extra doden en geboorteafwijkingen.

Dat zei FNV-bestuurder Leo Hartveld dinsdag in Amsterdam bij de onthulling van de Granieten Werker, een gedenkteken ter nagedachtenis aan mensen die door hun werk zijn overleden. Als het in dit tempo doorgaat, duurt het meer dan honderd jaar voordat de tweeduizend gevaarlijkste stoffen als zodanig zijn erkend, zei Hartveld.

Registratie van die stoffen is belangrijk, omdat producenten niet alleen de gevaren moeten aangeven, maar ook de maatregelen die bij het gebruik ervan moeten worden genomen. Werkgevers, de overheid (arbeidsinspectie) en Brussel moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vindt vakcentrale FNV, die daarbij ook voor zichzelf een rol ziet weggelegd.

Workers Memorial Day
Het monument werd onthuld op Workers Memorial Day, de dag waarop overal in de wereld vakbonden werknemers herdenken die als gevolg van hun werk zijn overleden. Jaarlijks sterven in de wereld meer dan twee miljoen werknemers door ongelukken en ziekten die door het werk worden veroorzaakt.

In Nederland zijn dat er 2500, blijkt uit onderzoek dat de vakcentrale drie jaar geleden presenteerde. "Dat is drie maal zoveel als het aantal verkeersdoden dat jaarlijks valt", zegt Hartveld.