GENT - De aandeelhoudersvergadering van Fortis in de Flanders Expo in Gent is dinsdag ontaard in een chaos.

De drieduizend aandeelhouders waren opgestaan van hun plaatsen, riepen om het aftreden van bestuursleden en gooiden schoenen en munten naar het bestuur. De vergadering is voor korte tijd geschorst.

De ophef ontstond toen de Belgische advocaat Mischaël Modrikamen aan het woord was. Hij wil dat de aandeelhouders op de vergadering stemmen over schorsing van het stemrecht van een deel van de aandeelhouders. Een rechtbank in Brussel verklaarde Modrikamen dinsdagmorgen niet ontvankelijk in zijn vordering.

Rechter
"De vergadering blijft de laatste rechter", aldus Modrikamen. Het Fortis-bestuur deelt die mening niet. "Als u het niet eens bent met de uitspraak van de rechter moet u teruggaan naar de rechter", aldus voorzitter Jozef De Mey.

Vervolgens scandeerden aandeelhouders "demission, demission, demission", het Franse woord voor ontslag. Nadat er met schoenen naar het bestuursleden werd gegooid, verzamelden veiligheidsmensen zich om de bestuurstafel. "Niks meer gooien", riep De Mey, die een aantal keren moest wegduiken. Vervolgens schorste hij de vergadering.

De beleggers kunnen zich dinsdag opnieuw uitspreken over de verkoop van Fortis Bank aan het Franse BNP Paribas. In februari wezen ze tijdens een zeer rumoerige vergadering de transactie met een nipte meerderheid af.

Onzeker
"Dit is de vierde keer in zeer korte tijd dat we hier bij elkaar zijn", zei De Mey bij aanvang van de vergadering. "Wij zijn opnieuw met zeer velen en wij hebben opnieuw het uiterste moeten doen om een geschikte locatie te vinden."

De uitkomst van de stemming is onzeker, al lijkt de kans op een ja groter dan in februari. Ook degenen die hun Fortis-aandeel verwierven na de opsplitsing van het concern afgelopen najaar mogen deze keer stemmen. De aanwezige aandeelhouders zijn vooral tegenstanders van de transactie en vinden het niet eerlijk dat de nieuwe aandeelhouders ook mogen stemmen.