AMSTERDAM - Topman Floris Deckers van Van Lanschot Bankiers heeft vorig jaar een korte termijnbonus gekregen van 176.000 euro. De bankbestuurder kreeg de bonus voor het behalen van bepaalde persoonlijke doelstellingen.

Dat bleek uit het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van de bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven.

Een andere bonus, die is gebaseerd op hoe het bedrijf het heeft gedaan, kreeg Deckers niet. Van Lanschot behaalde vorig jaar een winst van 30,1 miljoen euro tegen 215 miljoen euro in 2007.

Basissalaris
Deckers verdiende vorig jaar in totaal 893 duizend euro. Dat is 8 procent minder dan in 2007. Het gaat om een basissalaris van 550.000 euro, een pensioenpremie van 167.000 euro en de bonus van 176.000 euro.

Eerder deze maand stelde de zogenoemde Commissie-Maas korte termijnbonussen voor bankbestuurders aan de kaak. Liever ziet de commissie dat deze bonussen gericht zijn op prestaties op langere termijn.

Van Lanschot schrapte eerder een bonusuitkering voor werknemers van het bedrijf over 2008. Deze is maximaal een maandsalaris. Dit jaar verdwijnen er bij de bank 150 arbeidsplaatsen.

Ophef
Deckers bood in maart verontschuldigingen aan voor de rol van banken bij de huidige economische crisis. Zelf is Van Lanschot een van de weinige Nederlandse banken die geen staatssteun heeft ontvangen. Eerder ontstond er ophef over bonusssen bij banken die wel staatssteun ontvingen.

Het bestuur van de bank krijgt dit jaar 10 procent minder basissalaris. Over bonussen is nog geen beslissing genomen. Een woordvoerder van Van Lanschot zei dat de bank de aanbevelingen van de Commissie-Maas bestudeert.