AMSTERDAM - De angst voor de varkensgriep heeft de beleggers dinsdag opnieuw in zijn greep. Ze zijn ongerust over de gevolgen die de varkensgriep kan hebben voor de wereldeconomie als echt een pandemie uitbreekt.

"De angst regeert en de voorzichtigheid ook", zegt analist Tom Muller van Theodoor Gilissen. "De belegger is in de greep van de varkensgriep. Wij zijn niet grieperig, maar de beurs is dat wel."

De beurzen in Europa volgden de koersdalingen op Wall Street een dag eerder en de verliezen op de beurzen in Azië. De varkensgriep heeft inmiddels meer levens geëist in Mexico en verspreidt zich snel rond de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maandagavond het alarmniveau verhoogd naar fase 4 uit angst voor een pandemie.

AEX
De AEX-index in Amsterdam stond een half uur voor het middaguur met een verlies van 6,43 punten (2,7 procent) op 231,71 punten. De MidKap-index daalde 5,87 punten (1,7 procent) tot 331,21 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tussen 1,9 en 2,6 procent in de min.

Volgens handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer staat de stemming ook onder druk door de negatieve openingsfutures voor Wall Street en berichten dat de Amerikaanse banken Citigroup en Bank of America extra kapitaal nodig hebben.

Volgens Koenders doen beleggers het voorzichtig aan en nemen ze hun winsten. "Na zes weken van opgaande koersen is de markt kwetsbaar geworden voor een neergang."

Stijgers
Chemieconcern DSM steeg 1,9 procent in de AEX en was daarmee een van de spaarzame stijgers. Vooral de resultaten bij de divisies Nutrition en Pharma stuwden het aandeel. Het bedrijf uit Heerlen liet weten meer te gaan besparen dan de eerder aangekondigde 100 miljoen euro. Ook verwacht het geen snel herstel van de marktomstandigheden.

Ook telecomconcern KPN kwam met cijfers over het eerste kwartaal. Die waren iets slechter dan verwacht. Het bedrijf paste de omzetdoelstelling voor 2010 aan. KPN verloor 2,8 procent.

De financiële fondsen in Europa gingen omlaag, omdat het nieuws rond Citigroup en Bank of America de zorgen over de financiële crisis nieuw leven inblies. Aegon zakte 4 procent en ING verloor 3,7 procent. In Londen zakte Barclays 3,5 procent en HSBC daalde 3 procent.

Omlaag
Deutsche Bank koerste in Frankfurt 6 procent omlaag, al heeft de grootste bank van Duitsland een sterk eerste kwartaal achter de rug. De bank schreef weer zwarte cijfers.

De euro noteerde een stand van 1,3005 dollar. Bij het slot van de handel in Europa maandag was de euro nog 1,3115 waard.