UTRECHT - Treinkaartjes worden volgend jaar mogelijk een stuk duurder omdat spoorbeheerder ProRail de tarieven om over het spoor te rijden met 17 procent wil verhogen. Dat hebben de Nederlandse Spoorwegen maandag bekendgemaakt.

Als de stijging van de kosten met zo'n 30 miljoen euro doorgaat, zullen de prijzen van treinkaartjes in 2010 met 2,5 procent extra omhoog moeten.

Volgens de NS is de prijsverhoging van ProRail "onrechtmatig en onvoldoende onderbouwd". De vervoerder heeft bij de Vervoerkamer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een klacht ingediend over de extra verhoging.

Doorberekenen
"ProRail wil allerlei kosten, die voorheen niet in rekening werden gebracht, vanaf 2010 door NS laten betalen", aldus de NS. Volgens NS wil ProRail een groot gedeelte vaste kosten, die nu door het Rijk worden vergoed, voortaan als variabele kosten aan de spoorwegondernemingen doorberekenen. Volgens NS gaat het echter om vaste kosten die nodig zijn om de infrastructuur in een goed berijdbare staat te houden.

"Twee jaar geleden hebben ze dit ook geprobeerd, maar de NMa heeft ze toen in het ongelijk gesteld. Wij denken dat we nu ook een heel sterke zaak hebben", aldus een woordvoerder van NS.

Belachelijk
Bij ProRail was dinsdag niemand bereikbaar voor commentaar.

GroenLinks vindt de prijsverhoging belachelijk en stelt dat het de concurrentiepositie aantast van de trein ten opzichte van de auto, wat schadelijk is voor het milieu.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wil dat het kabinet en de NMa de monopolist ProRail terugfluiten en aan banden leggen. Ze heeft daarover Kamervragen gesteld aan de ministers van Verkeer en Waterstaat en van Economische Zaken.