HEERLEN - DSM gaat meer banen schrappen. Het chemieconcern wil de kosten verlagen omdat het niet verwacht dat de marktomstandigheden snel zullen herstellen. Dat liet DSM dinsdag weten bij de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

DSM zag het bedrijfsresultaat met 76 procent dalen tot 57 miljoen euro. Het concern gaf geen verwachting voor de rest van het jaar. DSM-topman Feike Sijbesma tekende aan "op dit moment ook geen verdere verslechtering van de omstandigheden te zien".

Besparingen
In totaal denkt DSM nu in ieder geval circa 125 miljoen euro aan kostenbesparingen te kunnen doorvoeren. Die zullen in 2010 volledig worden gerealiseerd. Eerder zei DSM de kosten met 100 miljoen te willen verlagen. De banenreductie komt naar verwachting uit op 1250. In het eerste kwartaal is het personeelsbestand met bijna honderd mensen naar beneden gebracht.

Sijbesma liet verder weten een verdere personeelsreductie niet uit te sluiten als de marktomstandigheden dat vereisen. Het bedrijf stelt plannen op om snel te kunnen opereren als de economische omstandigheden nog verder verslechteren.

Clusters
Vooral de clusters die vallen onder Material Sciences, werden in het eerste kwartaal sterk getroffen door de economische crisis. Het gaat onder meer om Performance Materials, Base Chemicals en Polymer Intermediates, die sterk verbonden zijn met de auto-industrie, de elektronicasector en de bouwbranche.

Daarentegen presteerden de voedings- en farmadivisies (Nutrition en Pharma), die vallen onder Life Sciences, bijzonder goed. Daar werd "vrijwel geen impact van de crisis gevoeld", lichtte Sijbesma toe.

Life Sciences
Beleggers toonden zich dinsdag ook ingenomen met de resultaten van Life Sciences. Het bedrijfsresultaat van Nutrition (141 miljoen euro) kwam ruim boven de verwachting van analisten uit.

In totaal daalde de nettowinst van 162 miljoen in het eerste kwartaal van 2008 naar 13 miljoen euro nu. Dat was slechter dan analisten hadden verwacht (18 miljoen). De omzet kwam uit op 1,84 miljard euro. Vorig jaar was dat nog 2,33 miljard.

DSM sloot niet uit dat het enkele langetermijndoelstellingen zou kunnen missen. Zo zouden clusters van Material Sciences de doelstelling voor het bedrijfsresultaat mogelijk niet kunnen halen. "Waarschijnlijk zullen wij niet alle doelstellingen halen", aldus financieel topman Rolf-Dieter Schwalb.