LONDEN - Het Britse olieconcern BP heeft in het eerste kwartaal door de sterk gedaalde olie- en gasprijzen de winst met 62 procent zien kelderen.

De nettowinst kwam uit op 2,39 miljard dollar tegen 6,59 miljard een jaar eerder. Dat maakte de op een na grootste oliemaatschappij van Europa dinsdag bekend.

De omzet zakte met 46 procent tot ruim 47 miljard dollar. De olieprijs is sinds het recordniveau van bijna 150 dollar afgelopen zomer gedaald tot rond de 50 dollar per vat.

Productie
BP wist de productie van olie en gas het afgelopen kwartaal op te schroeven. De productie ging met 2 procent omhoog tot 4,02 miljard vaten. Ook wist het olieconcern de kosten met 1 miljard dollar te verlagen.

Bij het winstcijfer van BP gaat om de winst tegen actuele voorraadkosten, waarbij de schommelingen in de waarde van voorraden niet worden meegenomen. Exclusief eenmalige posten kwam de winst uit op 2,58 miljard dollar, wat beter is dan analisten hadden verwacht. Het aandeel BP stond 0,9 procent in de plus in de ochtendhandel in Londen.