AMSTERDAM - Door een spamaanval vanaf een Telfort-mailadres hebben Telfort-klanten acht dagen niet kunnen emailen naar Hotmail. Telfort stond op de zwarte lijst van Microsoft.

Het bedrijf heeft de blokkade inmiddels opgeheven De problemen ontstonden zondag door een zogeheten '419 scam run', een spamaanval uitgevoerd door (veelal Nigeriaanse of Oost-Europese) oplichters. Onbekenden braken in op het onbeveiligde wifi-netwerk van een Telfort-klant en vanaf het e-mailadres van die klant spamberichten rondgestuurd naar circa 1 miljoen mailadressen.

Zwarte lijst
Als gevolg van die spamaanval stond het ip-adres van de Telfort-mailserver op de zwarte lijst van Microsoft. Daardoor konden Telfort-klanten ruim een week niet mailen naar Hotmail en bijbehorende Microsoft-domeinen, zoals live.nl en msn.com. Telfort heeft in Nederland ruim 50.000 abonnees met een internetabonnement.

Om de blokkade op te heffen moest Microsoft het ip-adres van de Telfort-mailserver van de zwarte lijst halen, legde een woordvoerder uit. "De bal ligt nu bij Microsoft in de Verenigde Staten. We hebben het onbeveiligde netwerk van waaruit gespamd werd meteen afgesloten. Meer dan afwachten kunnen we momenteel niet doen."

Overeenkomst
Telfort heeft contact gezocht met Microsoft Nederland om de correspondentie met het hoofdkwartier in Redmond te bespoedigen. Om van de lijst af te komen moet Telfort verplicht een overeenkomst tekenen, genaamd Junk E-mail Report System.

"Dat is een spamfilter dat werkt bovenop de filter van Telfort. Met die overeenkomst verplichten wij ons om sneller iets aan klachten over spam te doen, en zij om ons sneller van de zwarte lijst te halen in dit soort gevallen", legt de woordvoerder van Telfort uit.

Voor Telfort was het afwachten tot de overeenkomst van Microsoft op de mat viel. "We blijven op die zwarte lijst staan totdat we die overeenkomst ondertekenen."

Reactie
Microsoft Nederland gaat in een schriftelijke reactie niet in op vragen over de antispamovereenkomst. Wel bevestigde Microsoft de Hotmail-blokkade als gevolg van spam vanuit het netwerk van Telfort.

Een supportmedewerker van Telfort laat op het klantenforum weten dat Hotmail "helaas nogal een botte policy heeft. Indien je gelist bent, zal je dat gewoon uit moeten zitten, ook al is het probleem opgelost. Dat is nu helaas het geval."