DEN HAAG - Het idee van het kabinet ondernemers niet meer per maand maar per kwartaal btw-aangifte te laten doen, dreigt hen onbedoeld op te zadelen met een heleboel papierwerk.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft iedere maand de gegevens van de btw-aangifte nodig. Die haalde het bureau tot nu toe uit de gegevens van de Belastingdienst. Als dat niet meer mogelijk is, moet het bureau ze opvragen bij de ondernemers en die zijn dan veel tijd kwijt aan het invullen van vragenlijsten.

De ministeries van Financiën en Economische Zaken zijn in gesprek met het CBS om daar een oplossing voor te vinden, liet een woordvoerder van Financiën dinsdag weten. Er is het kabinet veel aan gelegen de administratieve lastendruk van het bedrijfsleven terug te dringen.

Verzachten
De btw-maatregel is een van de middelen waarmee het kabinet probeert de gevolgen van de economische crisis te verzachten. Wanneer ondernemers de btw-aangifte per kwartaal in plaats van per maand kunnen doen, houden zij langer geld in kas. Dat geeft hen meer financiële armslag.