Dreiging varkensgriep overheerst Wall Street

NEW YORK - De angst voor een wereldwijde uitbraak van het varkensgriepvirus drukte de aandelenkoersen op Wall Street maandag in de min. De zorgen over de griep leken optimisme over de economie te temperen.

De Dow-Jonesindex sloot de eerste handelsdag van de week af op precies 8025 punten, een daling van 51,29 punten of 0,6 procent. De breder samengestelde S&P 500-index leverde 8,72 of 1 procent in en stond op 857,51 punten. Schermenbeurs Nasdaq ging er 14,88 punten of 0,9 procent op achteruit tot 1679,41 punten.

Luchtvaart
Waar sommige fondsen profiteerden van het griepvirus, kregen luchtvaartmaatschappijen het voor hun kiezen. Beleggers verwachten dat net zoals bij de uitbraak van SARS mensen minder zullen vliegen. United Airlines leverde 14 procent van zijn waarde in, Continental Airlines verloor ruim 16 procent.

"Het lijdt geen twijfel dat de griepuitbraak effect heeft op bepaalde aandelen zoals die van luchtvaartmaatschappijen en restaurants, maar het is duidelijk niet zo'n grote zaak dat het invloed heeft op de wereldwijde economische vooruitzichten", zei een analist.

Aandelen van farmaceuten zoals Gilead Sciences en Merrill Lynch Biotech pakten er juist enkele procenten bij.

General Motors
Het aandeel van het geplaagde autoconcern General Motors (GM) won in de loop van de handelsdag 20 procent, nadat het bedrijf een nieuw ingrijpend plan had bekendgemaakt om het tij te keren. GM hoopt met het nieuwe plan de Amerikaanse overheid zover te krijgen ze te hulp te schiet. Het bedrijf zal nog eens zeven- tot achtduizend banen schrappen en het wil schuldpapieren omruilen voor aandelen.

De Amerikaanse overheid en de vakbonden zouden dan de meerderheid van de aandelen in handen krijgen. Ook zullen de merken Saab, Saturn, Hummer en Pontiac verdwijnen.

Boodschap
"De vraag wat er met GM zal gebeuren is een voortdurend en substantieel verhaal. De boodschap van de markt is dat ze nu wellicht hebben gedaan wat nodig is om quitte te spelen", meende een analist. Een woordvoerder van het Witte Huis zei in een reactie op de aankondiging van GM dat de Amerikaanse overheid er niet op zit te wachten om eigenaar te worden van een autobedrijf: "Het is niet onze wens een autobedrijf te bezitten of te besturen."

In de New Yorkse valutahandel noteerde de euro 1,3031 dollar tegen 1,3135 dollar aan het eind van de handel op de Europese beurzen.

Tip de redactie