General Motors snijdt dieper in organisatie

DETROIT - Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft maandag ingrijpende maatregelen aangekondigd die het concern een toekomst moeten geven.

De fabrikant schrapt nog eens zeven- tot achtduizend arbeidsplaatsen en hoopt 27 miljard dollar (ruim 20 miljard euro) aan schulden weg te werken door schuldpapieren om te wisselen voor aandelen.

De automaker heeft als onderdeel van het herstructureringsplan een registratie ingediend voor een ruilaanbod. Daarbij worden aandelen aangeboden aan obligatiehouders. Het bod moet GM in staat stellen om het bedrijf te kunnen herstructureren.

Deadline
De deadline voor het ruilaanbod loopt af op 26 mei. De ruil zal alleen plaatsvinden als 90 procent van de obligatiehouders akkoord gaat met de ruilverhouding. Indien het ruilaanbod niet slaagt verwacht GM uitstel van betaling te zullen aanvragen.

GM biedt 225 aandelen voor elke obligatie met een hoofdsom van 1.000 dollar. De totale waarde van het ruilaanbod bedraagt 27,2 miljard dollar, waarbij 6,1 miljard aandelen zullen worden uitgegeven

Verenigde Staten
GM wil zich in de Verenigde Staten gaan richten op vier merken: Chevrolet, Cadillac, Buick en GMC. Saab, Saturn en Hummer zullen eind 2009 verdwijnen, Pontiac uiterlijk een jaar later.

Het autoconcern halveert ook bijna zijn Amerikaanse dealernetwerk, van 6246 dealers in 2008 naar 3605 eind volgend jaar. Deze ingreep is forser en vindt veel sneller plaats dan GM in februari had voorgesteld. De Amerikaanse regering weigerde daarna structurele steun te geven, omdat het bedrijf niet hard genoeg ingreep in zijn activiteiten.

Maatregelen
GM denkt met de maatregelen, die de kosten in de VS met 5 tot 7 miljard dollar moeten terugbrengen, volgend jaar quitte te kunnen draaien. Dit zal zelfs gebeuren als op de Noord-Amerikaanse markt maar tien miljoen auto's op jaarbasis worden verkocht.

Tussen 1995 en 2007 verkocht de auto-industrie er jaarlijks tussen de vijftien en zeventien miljoen auto's. Daarna is de verkoop sterk gedaald door de inzakkende economie.

NUwerk

Tip de redactie