Griepepidemie kan economie hard raken

RIJSWIJK - Uitbraken van dodelijke ziekten kunnen ook economieën hard raken. Een voorbeeld uit het recente verleden is de longziekte SARS. De landen waar deze griep het sterkste heerste - China, Hongkong, Taiwan en Singapore - verloren zo'n 13 miljard dollar (bijna 10 miljard euro) aan economische groei.

Dit heeft de Wereldbank becijferd in een rapport dat vorig jaar werd gepubliceerd. Het eerste geval van SARS dook waarschijnlijk eind 2002 op. De Chinese autoriteiten maakten er pas in februari 2003 melding van. Via Hongkong had de griep zich toen al verspreid naar het buitenland.

In totaal zou het aantal besmettingen in China, Taiwan, Hongkong en Singapore zijn uitgekomen op 7000. Ruim zevenhonderd mensen vonden er de dood. Wereldwijd kostte de longziekte aan meer dan achthonderd mensen het leven.

Hotels
Ondanks de relatief kleine omvang van de SARS-epidemie was de financiële schade enorm. In Peking zagen toeristenattracties en dure hotels in korte tijd de omzet met 80 procent terugvallen. Luchtvaartmaatschappijen, reisbureaus, taxibedrijven en restaurants in de Chinese hoofdstad maakten meldingen van inkomstendalingen van 10 tot 50 procent.

In Nederland werd onder meer KLM geraakt, doordat mensen uit angst besmet te raken minder reislustig werden. SARS leverde de luchtvaartmaatschappij in de maanden april, mei en juni van 2003 een schadepost van 110 miljoen euro op.

Ramp

Volgens de onderzoekers die de Wereldbank aanhaalt, daalde het bruto binnenlands product van China in het tweede kwartaal van 2003 met ongeveer 5 procent op jaarbasis. Voor Hongkong was de ramp nog groter, met een krimp van ruim 10 procent.

Toen de epidemie onder controle was, herstelde de Chinese economie zich snel. Ook Hongkong pakte zijn 'oude' groeitempo weer op.

Wereldwijd daalden maandag de beurskoersen van luchtvaartmaatschappijen en reisconcerns door alle berichtgeving over de uitbraak van varkensgriep.

Tip de redactie