Damrak sluit in de min

AMSTERDAM - De beurs op het Damrak in Amsterdam was maandag een buitenbeentje. De grote Europese beurzen van Frankfurt en Londen bogen eerdere verliezen om in kleine winsten. De Amsterdamse graadmeters bleven echter in het rood.

De AEX-index sloot uiteindelijk 1,20 punten (0,5 procent) onder het slot van vrijdag op 238,14 punten. De AMX-index met middelgrote fondsen verloor 0,4 procent tot 337,06 punten.

De beurzen van Frankfurt en Londen wonnen 0,4 en 0,3 procent. De beurs in Parijs sloot nagenoeg vlak.

Varkensgriep
De hele dag domineerde de angst voor een wereldwijde uitbraak van de varkensgriep de stemming. Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers is de varkensgriep aanleiding voor beleggers om even te bekomen van de hausse van de afgelopen weken. "Het is een korte handelsweek en partijen zijn voorzichtig met het innemen van posities."

Luchtvaartmaatschappijen kregen maandag klappen door de berichtgeving over de varkensgriep. Mensen zouden minder geneigd zijn het vliegtuig te nemen met een mogelijke wereldwijde uitbraak op komst.

Lufthansa
Het Duitse Lufthansa verloor in Frankfurt 9,3 procent. British Airways stond onderaan in Londen en werd 7,8 procent minder waard. Air France-KLM was in Amsterdam de hekkensluiter van de AEX met een 6,6 procent lagere koers.

Het beursherstel aan het eind van de dag werd getrokken door de aandelen van de medicijnproducenten. Het Zwitserse Roche kreeg er 3,5 procent bij en GlaxoSmithKline won in Londen 5,7 procent.

Crucell
In Amsterdam spon biotechnologiebedrijf Crucell garen bij de angst voor een wereldwijde uitbraak van varkensgriep. Crucell is een van 's werelds grootste vaccinmakers. Het aandeel sloot 7,9 procent hoger.

Pharming was om een andere reden een opvallende stijger uit de biotechsector. Het aandeel steeg 18,6 procent nadat het bedrijf maandag had bekendgemaakt dat het medicijn Prodarsan een speciale status in de VS heeft gekregen. Hierdoor kan het onder meer versneld het registratieproces doorlopen.

Cijfers
Los van de verkensgriep gaan de beurzen enkele drukke dagen tegemoet. Dinsdag en woensdag komt een reeks aan bedrijven met cijfers over het eerste kwartaal.

Verder hopen belegger op bevestiging van de relatief gunstige berichten over de economie die vorige week naar buiten kwamen. Ze kijken daarom reikhalzend uit naar het macrocijfer over de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal dat woensdag bekend wordt gemaakt.

De euro noteerde aan het eind van de middag 1,3135 dollar. Vrijdagmiddag deed de Europese munt 1,3275 dollar.

NUwerk

Tip de redactie