'Aandeelhouders zijn niet schuldig'

AMSTERDAM - De aandeelhouders zijn niet schuldig aan de financiële crisis. Dat zei beoogd bestuursvoorzitter Jan Hommen maandag tijdens de aandeelhoudersvergadering in de Amsterdamse RAI.

Minister Wouter Bos van Financiën leverde vorige maand stevige kritiek op de rol van beleggers in de crisis. Hij zei dat aandeelhouders banken hebben opgejaagd om steeds meer risico te nemen.

"De schuldvraag is zo enorm complex", aldus Hommen. Hij stelde desgevraagd dat het moeilijk is uitspraken te doen over wie schuldig is aan de wereldwijde crisis. Na aandringen van een aanwezige, zei Hommen dat aandeelhouders niet schuldig zijn.

Fouten
Hommen zei verder dat ING is verrrast door de omvang en de snelheid van de crisis. "Natuurlijk zijn er fouten gemaakt", zei hij over de rol van de bestuurders van ING. "Overal waar wordt gewerkt, worden fouten gemaakt. Maar bewust? Absoluut niet."

Bestuurslid Koos Timmermans bood in een uitzending van Zembla zondag zijn excuses aan voor het geschonden vertrouwen van klanten in ING.

Resultaat
"ING heeft voor eerst in de geschiedenis een negatief resultaat geboekt en heeft twee keer aangeklopt bij de staat", zei Hommen terugkijkend op het afgelopen jaar. "Bij dit alles past nederigheid."

ING leed vorig jaar een verlies van 729 miljoen euro en kreeg in oktober een kapitaalinjectie van de overheid van 10 miljard euro. In januari van dit jaar nam de staat een groot deel van het risico op de Amerikaanse hypothekenportefeuille van het financiële concern over.

Waarnemend bestuursvoorzitter Eric Boyer stelde dat ING de overheid wil terugbetalen "met de kleinst mogelijke impact voor aandeelhouders".

Aegon
Hommen zei verder dat verzekeraar Aegon, die een kapitaalinjectie van 3 miljard euro heeft gehad, betere condities heeft bedongen dan ING. "We hebben dat ook nog geprobeerd, maar zijn er niet in geslaagd dat te realiseren", aldus Hommen. "Maar we geven nooit iets op."

Aegon heeft afgesproken dat het voor december 1 miljard euro tegen gunstiger voorwaarden kan terugbetalen dan de rest van de som.

NUwerk

Tip de redactie