Efficiëntie op de werkplek

AMSTERDAM - Efficiënt omspringen met de werkplek zelf, in de meeste gevallen kantoorruimte, kan geld opleveren. Daarbij valt vooral te denken aan het beperken van de benodigde vierkante meters.

Vooral telewerkers werken ruimte- en dus kostenbesparend. Het achterliggende idee is simpel; als werknemers meer op andere plekken werken dan op kantoor, kunnen aan de ene kant vestigingen of verdiepingen afgeschaft worden en aan de andere kant de overgebleven kantoren gedeeld worden door het personeel. Andere termen voor telewerken zijn hotelling, desk sharing, shared office space en hot desking.

Het Canadese telecombedrijf Nortel kwam erachter dat van de 13000 telewerkers die het rijk was, er 4000 geen behoefte meer hadden aan een eigen kantoor in de gebouwen van het concern. Daardoor bleek het bedrijf maar liefst 20 miljoen dollar per jaar te kunnen besparen op zijn kantoorkosten.

Hot desking
Ook het zogenoemde hot desking, waarbij meerdere werknemers op verschillende tijden gebruik maken van een werkplek, kan lonend zijn. British Telecom kwam bijvoorbeeld uit op een besparing voor de Britse bedrijfswereld van 16000 pond per werknemer per jaar door het conventionele idee van een bureau per medewerker los te laten.

Volgens Controllers Magazine kunnen bedrijven vierkante meters besparen door papier te saneren. In het bedrijfsleven heeft de gemiddelde medewerker een hele of halve archiefkast tot zijn beschikking, terwijl meer dan driekwart van de bewaarde stukken nooit meer geraadpleegd wordt en bijna de helft van wat bewaard wordt een kopie is. Door een alternatieve informatiedrager te kiezen, kan dus veel winst behaald worden.

Vergaderen
Vergaderen pakt een stuk voordeliger uit als de gewoonte om buiten het bedrijf te vergaderen in de ban gedaan wordt. Dat bespaart zowel de huur van een geschikte locatie als de reiskosten om er te komen.

Staand vergaderen kan daarnaast een kostenbesparing van 10 miljard euro opleveren, volgens onderzoek van TNO. Dit komt doordat vergaderingen die staand worden uitgevoerd een derde minder tijd in beslag nemen. Met een in hoogte verstelbare vergadertafel kunnen deelnemers zelf kiezen of zij zittend, staand of halfzittend vergaderen.

NUwerk

Tip de redactie