Onwetendheid opzeggen vast energietarief

AMSTERDAM - Nederlanders die voor enkele jaren een vast tarief hebben afgesproken met hun energieleverancier, weten vaak niet dat het contract tegen een relatief laag bedrag kan worden opgezegd.

Zo'n 47 procent van de consumenten is niet van deze mogelijkheid op de hoogte, meldt het Tros-consumentenprogramma Radar maandag. Het programma wijst erop dat zij niet vastzitten aan hun tarief en door de dalende energieprijzen honderden euro's per jaar kunnen besparen.

De energiemaatschappijen Nuon, Essent en Eneco hebben aangekondigd de prijzen per 1 juli te laten zakken met 25 tot 34 procent, maar deze prijsverlaging geldt alleen voor klanten die een variabel tarief hebben.

Vast
In januari benaderden de energiemaatschappijen volgens Radar nog klanten om de tarieven voor drie of vijf jaar vast te zetten tegen het toen geldende, hogere tarief.

Radar zegt honderden brieven en e-mails te hebben gekregen van consumenten die zich bedrogen voelen nu de prijzen dalen. Zij zouden van hun energiebedrijf te horen krijgen dat zij hun meerjarige contract niet of alleen tegen hoge kosten kunnen beëindigen, maar Radar laat weten dat de contracten kunnen worden opgezegd door het betalen van een opzegvergoeding, die voor zowel gas als stroom maximaal 125 euro bedraagt.

NUwerk

Tip de redactie