Limburgers met schulden tonen ‘vluchtgedrag'

AMSTERDAM - Limburgers die te kampen hebben met forse schulden, vluchten massaal de grens over om zo aan hun schuldeiser te ontkomen. Het aantal 'schuldvluchtelingen' is afgelopen jaar met 15 procent gestegen. Dat meldt de Landelijke Associatie van Gerechtsdeurwaarders (LAVG).

Volgens Anton Maas, de directeur van LAVG, gaat het om honderden schuldenaren die tonnen aan niet geïnd geld met zich mee nemen. In het buitenland zijn debiteuren doorgaans ongrijpbaar, omdat de Nederlandse deurwaarder daar geen bevoegdheden heeft.

Vooral België is een populair toevluchtsoord voor de schuldenaren. Maas stelt in het dagblad De Limburger: "Vanuit Limburg zit je zo in België waar ze dezelfde taal spreken en je je kinderen gewoon in Limburg op school kunt houden".

Deurwaarders
Maas pleit voor meer bevoegdheden van deurwaarders in grensregio's. Deurwaarderskantoor Hafkamp in Venlo moet maandelijks over de grens reizen om de schuldvluchtelingen aan te pakken.

In Duitsland is het al een stuk makkelijker om schulden terug te krijgen. Maar alleen indien je een gerechtelijk vonnis uit Nederland in handen hebt.

Tip de redactie