Japanse chipgiganten plannen fusie

AMSTERDAM - De Japanse elektronicabedrijven NEC Electronics en Renesas willen fuseren. Als de deal doorgaat ontstaat in 2010 de op twee-na-grootste chipmaker ter wereld.

De definitieve afspraken rond het nieuwe bedrijf, zoals de eigendomsverhoudingen, en het bestuderen van elkaars financiële huishouding, moeten eind juli klaar zijn. De gecombineerde omzet van beide bedrijven bedroeg in 2008 9,8 miljard euro.

Auto's
Beide bedrijven zijn vooral groot in de markt voor zogeheten micro-controllers, chips die elektronica in auto's, mobiele telefoons en lcd-schermen aansturen. Deze markt was vorig jaar goed voor 10 miljard euro. De nieuwe combinatie neemt hiervan 30 procent voor zijn rekening, met als grootste concurrent Freescale, dat in 2008 een aandeel van 11,2 procent in handen had.

De bedrijven besloten samen te gaan "in het licht van de heftige wereldwijde concurrentie" in de halfgeleidersector, aldus een persverklaring. De markt voor halfgeleiders is het afgelopen jaar sterk gekrompen. NEC Electronics verwacht over het afgelopen boekjaar een verlies bij te schrijven van 510 miljoen euro. Renesas rekent op een verlies van 1,6 miljard euro.

Halfgeleiders
Vooral bedrijven durven door de economische crisis nog maar mondjesmaat te investeren in IT. Het afgelopen jaar daalde wereldwijd de omzet van halfgeleiders, de bouwstenen van computerchips, met 5,4 procent naar 255 miljard dollar.

De grootste producent van halfgeleiders ter wereld, het Amerikaanse Intel, zag zijn omzet vorig jaar dalen met 0,5 procent. Nummer twee Samsung moest een krimp van 15 procent incasseren. Het Nederlandse ASM International, fabrikant van productiemachines voor chips, zag in het laatste kwartaal van 2008 de omzet met een vijfde duiken.

Tip de redactie