ING wil af van afhankelijkheid staatssteun

AMSTERDAM - ING wil graag af van zijn afhankelijkheid van staatssteun en is van plan de schuld aan de Nederlandse staat terug te betalen "met de kleinst mogelijke impact voor aandeelhouders".

Dat zegt waarnemend chief executive officer Eric Boyer van ING maandag tijdens de jaarvergadering van het financiele concern. Een tijdspad voor de terugbetaling geeft de ING-bestuurder niet.

ING ontving in het vierde kwartaal van vorig jaar 10 miljard euro aan staatskapitaal en liet begin 2009 tientallen miljarden aan risico's op beleggingen overnemen door de Nederlandse regering.

Basis
Jan Hommen, voorzitter van de raad van commissarissen en beoogd bestuursvoorzitter zegt verder dat ING geen bedrijfsonderdelen tegen 'ramsjprijzen' zal verkopen. ING gaat in de komende jaren tien tot vijftien onderdelen verkopen, als onderdeel van het nieuwe streven om de wijd vertakte bank en verzekeraar "terug naar de basis" te brengen.

Terugblikkend op de crisis na het faillissement van Lehman Brothers in september 2008, zegt waarnemend chief financial officer Koos Timmermans, tevens chief risk officer, dat werd besloten een beroep te doen op staatskapitaal, nadat er sprake bleek van "grote speculatie tegen ING" in de markt.

Na de injectie in oktober door de Britse en Amerikaanse regeringen van honderden miljarden in hun banksystemen, keek de markt met argusogen naar de grotere financiele spelers uit kleinere landen, zoals ING, licht Timmermans toe. Dit leidde tot grootscheepse speculatie tegen het fonds.

NUwerk

Tip de redactie