Winnaars en verliezers in varkensgrieppaniek

AMSTERDAM - De varkensgriepspeculaties die de wereld in hun greep houden, drukken hun stempel op de aandelenbeurzen. De mogelijke pandemie levert echter niet alleen verliezers op, er zijn ook aandelen die er juist van weten te profiteren.

De luchtvaartsector is duidelijk de gebeten hond. Eerder moesten het Australische Qantas en Cathay Pacific uit Hong Kong behoorlijk wat van hun koerswaarde inleveren, namelijk respectievelijk 3,5 procent en 8 procent.

In Europa levert British Airways 11 procent in, terwijl Air France-KLM 8,6 procent verliest. Ook andere reisgerelateerde aandelen worden teruggezet, zoals TUI en Thomas Cook. De vrees bestaat dat mensen in deze onzekere tijden de grens niet meer over willen.

Worstenmaker
In de wat minder voor de hand liggende hoek, verliezen bijvoorbeeld worstenmaker Cranswick en dierenfokbedrijf Genus. 

Er zijn echter ook winnaars te ontwaren. Farmacieconcerns profiteren van de verwachting dat zij geneesmiddelen kunnen leveren die het hoofd bieden aan de varkensgriep. Zo dikt het aandeel Roche 4,9 procent aan en wint sectorgenoot GlaxosmithKline 2,7 procent. De concerns produceren de griepmedicijnen Tamiflu en Relenza.

De World Health Organization (WHO) heeft de nieuwe griepvariant het stempel 'een acuut gevaar voor de internationale volksgezondheid' meegegeven.

NUwerk

Tip de redactie