Doemscenario voor zelfstandig Essent

ARNHEM - Energiebedrijf Essent heeft maandag in een uitgebreide reactie op de negatieve stemming in Provinciale Staten van Noord-Brabant over de verkoop aan het Duitse RWE, een heus doemscenario voor de aandeelhouders en werknemers geschetst.

Om als zelfstandig bedrijf te kunnen investeren in leveringszekerheid, duurzaamheid en efficiency moet Essent gaan lenen en winst inhouden, waarschuwt het bedrijf.

"Essent ontkomt er niet aan de dividendpolitiek ter discussie te stellen", aldus een verklaring. Over 2008 krijgen de aandeelhouders van Essent (provincies en gemeenten) nog meer dan 400 miljoen euro uit de winst.

Aandelen
Het is volgens Essent nog maar de vraag of de gemeenten en provincies hun aandelen mogen houden in de riskante commerciële onderneming die het productie- en leveringsbedrijf wordt.

Een zelfstandig Essent moet de broekriem moeten aanhalen en het is onzeker of de 8000 werknemers allen hun baan houden. Essent herhaalt dat de 9,3 miljard euro die het Duitse RWE heeft geboden een eenmalige kans is die nooit meer overtroffen zal worden.

Investeren
Twijfels die bestaan over de garanties dat de Duitsers bij Essent blijven investeren in duurzame energie zijn ongegrond, aldus het bericht. "Deze concrete afspraken zijn in een contract vastgelegd."

Essent concludeert dat samengaan met RWE de enige optie is en er geen alternatief is.

Tip de redactie