Consumenten geven banken een 4,9

AMSTERDAM - Het vertrouwen in banken onder consumenten is drastisch gedaald. Het waarderingscijfer van banken ligt gemiddeld op een 4,9. Alleen de Rabobank haalt nog een voldoende met een score van 7,1. Dit blijkt uit een onderzoek van Synovate en PR-adviseur Porter Novelli.

Uit het onderzoek dat is uitgevoerd onder ruim 1000 consumenten, blijkt dat 74 procent van de ondervraagden vindt dat de banken eerst intern orde op zaken moeten stellen voordat ze zich weer bezighouden met bijvoorbeeld commerciële communicatie richting het publiek. Reclame is in de ogen van het Nederlandse publiek voorlopig dan ook taboe voor financiële instellingen.

De helft van de ondervraagde consumenten heeft het meeste vertrouwen in Gerrit Zalm. 1 op de 3 Nederlanders denkt dat Wouter Bos beter in staat zal zijn om een bank door de crisis heen te helpen. Wim Kok en Neelie Kroes kwamen het laagst uit deze peiling.

Klachten
Een veelvoorkomende klacht over de banken is dat zij te weinig communiceren over de gevolgen van de crisis tegenover de klant. Ondanks dit blijft zo'n 68 procent toch trouw aan de huidige financiële instelling. Slechts 15 procent overweegt over te stappen naar een concurrent.

Het publiek kiest voor zekerheid, ondanks de renteverlaging. Tweederde van de geënquêteerden zou beschikbaar geld nu spreiden. Beleggen is op dit moment geen populaire optie. Slechts 18 procent zegt beschikbaar geld nu te willen beleggen.

Lager opgeleiden kiezen er zelfs eerder voor geld nu thuis te bewaren of te besteden aan leuke dingen, zoals vakantie. Hoog opgeleide en jonge mensen (18 -34 jaar) hebben het meeste vertrouwen in de financiële sector.

Tip de redactie