Windows 7 krijgt 'XP-modus'

AMSTERDAM - Gebruikers van Windows 7 krijgen gratis XP-functionaliteit erbij, gevirtualiseerd op de desktop om oude programma's te kunnen draaien. Dat bevestigt Microsoft op het Windows blog.

Vanaf de release candidate, die op 5 mei beschikbaar komt, zit in Windows 7 de mogelijkheid ingebakken om programma's voor XP probleemloos te draaien. Daartoe kunnen gebruikers van de smaken Windows 7 Professional, Enterprise en Ultimate een speciale virtuele Windows XP SP3 downloaden en installeren.

Dat melden Rafael Rivera and Paul Thurrott, nadat ze hierover naar eigen zeggen door Microsoft waren ingelicht. Voor Home Premium komt de optie niet beschikbaar, laat staan voor de Starter editie.

Windows 7
De XP modus of XPM is een vernieuwde variant van Microsoft Virtual PC. Maar oude programma's hoeven niet meer te draaien op de XP desktop zelf, zoals bij Virtual PC. In plaats daarvan worden ze ook direct gehost op de Windows 7 desktop.

Het gevolg is dat de XP interface voor de gebruiker helemaal verdwijnt en de programma's voor XP lijkt te draaien op Windows 7 zelf. De oude software is direct vanuit het startmenu van Windows 7 te benaderen.

Beheer
Deze virtuele XP modus kan in een netwerkomgeving door beheerders bovendien eenvoudig gecontroleerd worden via beheertools als Active Directory en Group Policy, schrijven Rivera en Thurott.

Het gevolg is dat Windows 7 een veel hogere compatibiliteitsgraad met XP zal hebben dan Vista ooit heeft bereikt. In de compatibiliteitsmodus van Vista draaien wel een aantal XP programma's, maar Microsoft waarschuwt zelf: 'sommige oude programma's draaien slecht of helemaal niet'. Dat lijkt met de XP Modus verleden tijd.

NUwerk

Tip de redactie