REDWOOD SHORES - De Amerikaanse softwareproducent Oracle neemt de producent van soft- en hardware Sun Microsystems over voor 9,50 dollar per aandeel. Hiermee waardeert Oracle het bedrijf op ongeveer 7,4 miljard dollar (5,7 miljard euro).

Daarover hebben beide partijen overeenstemming bereikt, zo maakten beide bedrijven maandag bekend.

Het bod komt onverwachts. De afgelopen weken werd gespeculeerd over een mogelijke overname van Sun Microsystems door IT-concern IBM. IBM zou een bod van ongeveer 7 miljard dollar hebben ingetrokken.

Voorhandel
Het aandeel Sun Microsystems steeg in de electronische voorhandel met ruim 37 procent tot 9,20 dollar. Oracle daalde met 4,5 procent tot 18,34 dollar. Op basis van het aantal uitstaande aandelen waardeert het bod Sun op 7,1 miljard dollar. Inclusief schulden komt het bod neer op 5,6 miljard dollar.

"De overname van Sun transformeert de IT-industrie door het combineren van goede bedrijfssoftware en kritische computersystemen", zei bestuursvoorzitter Larry Ellison van Oracle. "Onze klanten profiteren omdat hun kosten voor systeemintegratie omlaag gaan en de prestaties, betrouwbaarheid en beveiliging verbeteren."

IBM
Een Deense analist zei tegenover persbureau Reuters dat Oracle door de overname zijn positie versterkt ten opzichte van IBM. "Oracle heeft in het verleden al vaker goede overnames gedaan." Ook zou de overname historisch gezien logisch zijn. "Oracle was meer succesvol in het commercialiseren van software dan Sun."

Sun Microsystems, fabrikant van onder meer computers en servers, leed in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2008/2009 een verlies van 209 miljoen dollar (158 miljoen euro). Het bedrijf heeft last van de verslechterde economische omstandigheden en moest daarom vorig jaar zesduizend banen schrappen.