De combinatie van kinderen en werk blijft lastig. Toch gaan steeds meer vrouwen na de bevalling weer aan het werk. Zeven op de tien moeders werken. Ook het aantal uren dat zij per week werken is toegenomen.

Steeds minder vrouwen stoppen met werken na de geboorte van hun kind. Sinds 2001 is het aantal moeders dat thuisblijft met 30 procent gedaald, dat blijkt uit cijfers over 2008 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Na de geboorte van het eerste kind heeft 14 procent van de vrouwen een fulltime baan. Zodra er meer kinderen zijn, halveert dat percentage. Moeders werken het liefst deeltijd: tussen de 20 en 27 uur per week.

Nederlandse moeders gaan over het algemeen niet meer werken als hun kinderen ouder worden, dit in tegenstelling tot andere vrouwen in Europa.

Nederland
De overheid wil zoveel mogelijk Nederlanders aan het werk krijgen. De regering probeert ouders te stimuleren werkzaam te blijven door de combinatie van werk en zorg te vereenvoudigen.

De toeslag voor ouders die gebruikmaken van kinderopvang is daar een voorbeeld van. Evenals de diverse verlofregelingen die speciaal voor ouders in het leven geroepen zijn.

In deze special geeft NUzakelijk een beeld van de situatie in Nederland.