BRUSSEL - Alle aandeelhouders van Fortis mogen eind deze maand stemmen over de nieuwe overeenkomst die de Belgische overheid heeft gesloten met het Franse BNP Paribas over de overname van de bank-verzekeraar. Het hof van beroep in Brussel heeft dat vrijdag besloten.

Vorige maand had het hof nog bepaald dat alleen degenen die al aandeelhouder waren vóór de ontmanteling van Fortis in oktober vorig jaar mochten stemmen. Fortis tekende tegen dat besluit beroep aan, en werd in het gelijk gesteld.

Nederlaag
De nieuwe uitspraak betekent een nederlaag voor de advocaat Mischaël Modrikamen, die een groep ontevreden aandeelhouders vertegenwoordigt. Modrikamen leidde het verzet tegen een eerdere deal over de verkoop van Fortis aan BNP Paribas. Deze overeenkomst werd in februari door een nipte meerderheid van de aandeelhoudersvergadering verworpen.

Het hof van beroep bepaalde ook dat de aandeelhouders op 28 april in Gent en op 29 april in Utrecht alleen over de verkoop van Fortis aan het Franse concern mogen stemmen. Modrikamen wilde dat de aandeelhouders zich ook zouden kunnen uitspreken over een scenario waarbij Fortis zelfstandig zou blijven.

Tegenstand
Een medewerker van Modrikamen gaf vrijdagavond voor de Vlaamse publieke omroep VRT toe dat de kans nu een stuk kleiner is geworden dat de aandeelhouders de verkoop van Fortis opnieuw zullen tegenhouden. Het bestuur van Fortis reageerde verheugd op de rechterlijke uitspraak.