DEN BOSCH - De rol van de aandeelhouderscommissie bij het besluit om energiebedrijf Essent te verkopen was nihil. Onafhankelijke juristen en accountants hebben dat volgens verschillende partijen in Provinciale Staten van Noord-Brabant vastgesteld in een vertrouwelijk onderzoek dat op haar verzoek is uitgevoerd.

"De vennootschap heeft zichzelf verkocht en de aandeelhouderscommissie keek toe", vatte fractievoorzitter Mieke Geeraedts de conclusie vrijdag samen tijdens het eerste openbare politieke debat in de Brabantse Staten. Volgens de zeer kritische Brabantse coalitiepartij is het besluit van bovenaf gedicteerd. Ze kreeg bijval van onder meer de grootste oppositiefractie SP.

De aandeelhoudersvertegenwoordiging adviseerde direct na bekendmaking van de voorgenomen verkoop van Essent aan het Duitse RWE positief over de deal. Gedeputeerde Annemarie Moons en voorzitter sprak vrijdag tegen dat ze geen inspraak heeft gehad. "Het spel is goed gespeeld. We hebben onze voorgenomen rol volledig vervuld."