PARIJS - De internationale jacht op belastingparadijzen heeft nog eens vier fiscale vluchthavens tot inkeer gebracht.

Costa Rica, Uruguay, de Filippijnen en Maleisië hebben beloofd internationale belastingafspraken na te leven en zijn daardoor dinsdag door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) van de lijst met niet-meewerkende belastingparadijzen gehaald.

De vier voormalige fiscale dwarsliggers hebben de OESO beloofd mee te werken in de internationale strijd tegen belastingontduiking. Zij zullen hun belastingwetten aanpassen, zodat het mogelijk wordt om informatie uit te wisselen met andere landen.

De vier landen waren de laatsten op de lijst van landen die niet mee willen werken aan internationale belastingregels. Die lijst presenteerde de OESO vorige week na de economische topontmoeting van de G20.

Grijze lijst
Er staat echter nog een flinke groep landen op de lijst die weliswaar hebben toegezegd zich aan de afspraken te zullen houden, maar die nog nauwelijks nieuwe wetten hebben ingevoerd om dat doel te bereiken. Op die 'grijze ' lijst van 42 uiteenlopende landen en jurisdicties staan onder meer Zwitserland, Liechtenstein, Monaco, Bermuda, Luxemburg, België, Aruba en de Nederlandse Antillen.

Onder meer Zwitserland en Luxemburg reageerden vorige week boos op de publicatie van de lijst. Beide landen hebben afgelopen maand al beloofd het bankgeheim te versoepelen, het kost echter veel tijd alle wetgeving aan te passen aan de internationale afspraken.