AMSTERDAM - Een kwart van de bedrijven wereldwijd is van plan dit jaar de salarissen te bevriezen. In Europa gaat het zelfs om 29 procent van de ondernemingen, zo blijkt uit een rapport van het Londense onderzoeksbureau ECA International.

Bedrijven in de Verenigde Staten en Japan zijn koplopers in de bevriezingsplannen. Daar wil respectievelijk 40 procent en de helft van de werkgevers de lonen niet laten stijgen. Ook werknemers in Litouwen en Ierland kunnen in veel gevallen fluiten naar een hoger bedrag op hun loonstrookje.

Wereldwijd gezien zullen de salarissen dit jaar gemiddeld met 4,7 procent stijgen. In 2008 bedroeg de toename nog 6,2 procent. Bedrijven zien het bevriezen of beperkt laten stijgen van de lonen als een goede besparingsmogelijkheid tijdens de recessie. 

Venezuela
Het gemiddelde wordt behoorlijk opgekrikt door landen als Venezuela, waar de lonen maar liefst met 24 procent vooruit zullen gaan, en Argentinië, met een verwachte salarisstijging van 12 procent.

Voor de Verenigde Staten voorspelt ECA International een gemiddelde loonstijging met 2,8 procent, in West-Europa blijft dat percentage steken bij een magere 2 procent.