ARNHEM - Ballast Nedam heeft maandag in een civiele procedure de rechtbank in Arnhem gevraagd om voormalig directeur Peter F. en enkele anderen te veroordelen tot betaling van 65 miljoen euro. De rechters onderzoeken of F. in zijn directeursfunctie verwijtbaar heeft gehandeld.

Ex-topman Peter F. werd er vorig jaar van verdacht dat hij zijn toenmalige werkgever Ballast Nedam voor miljoenen euro's had opgelicht. Als directeur van de divisie Industrie en Toelevering van Ballast Nedam tot 2002, werd hij verdacht van valsheid in geschrifte met enkele facturen.

Ook liet hij volgens het Openbaar Ministerie (OM) samen met andere verdachten zijn bedrijf bij overnames te duur inkopen, om het verschil tussen de werkelijke prijs en de inkoopprijs in eigen zak te steken.

Celstraf
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste toen 2,5 jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank in Groningen oordeelde daarop dat maar in één geval valsheid in geschrift kon worden bewezen. Omdat het onderzoek en de media-aandacht volgens de rechtbank zeer belastend zijn geweest voor F., legde de rechtbank geen straf op.

Ballast Nedam probeert nu via de burgerrechter de schade te verhalen. De uitspraak is op 17 juni.