AMSTERDAM - Beleggers zullen in de komende ingekorte handelsweek zoeken naar cijfers die bevestigen dat de mondiale recessie het dieptepunt voorbij is.

 Wordt die bevestiging gevonden, ligt de weg naar koerswinsten open. De handelsweek eindigt al op donderdag want vrijdag houden de aandelenbeurzen, met uitzondering van die in Tokio, de deuren gesloten voor de viering van Goede Vrijdag.

Herstel
Vorige week suggereerde een aantal economische rapporten dat de wereldeconomie zich uit de wurggreep van de recessie aan het wrikken is. Dat zorgde met name op Wall Street voor een flinke rally. Op vrijdag sloot de Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen voor het eerst sinds begin februari boven 8.000 punten. De breder georiënteerde S&P 500-index sloot 24,5 procent hoger dan de laagste stand in twaalf jaar die begin maart werd neergezet.

Opvallend was dat een tegenvallend rapport over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten genegeerd werd op de beursvloeren. Vrijdag werd bekendgemaakt dat in maart 663.000 Amerikanen hun baan verloren waar analisten rekenden op een krimp van 650.000 banen. De werkloosheid bereikte met 8,5 procent van de beroepsbevolking het hoogste niveau sinds 1983.

Europa
In Europa zullen beleggers vooral hun conclusies moeten trekken uit macro-economische cijfers want noemenswaardig bedrijfsnieuws ontbreekt in de agenda. Het begint maandag met de detailhandelsverkopen en de producentenprijsindex, beide met betrekking tot de landen van de eurozone.

Op dinsdag komen cijfers naar buiten over de industriële productie in het Verenigd Koninkrijk. Het land is hard geraakt door de afkoeling van de economie. Dat heeft in februari naar verwachting geresulteerd in een productiedaling van 12,5 procent op jaarbasis. In januari werd er op jaarbasis al 11,4 procent minder geproduceerd.

Duitsland
Twee dagen later, op donderdag, volgen de cijfers over de Duitse industriële productie. Na een forse daling van 7,5 procent op maandbasis in januari wordt gerekend op een meevaller in februari. Als de daadwerkelijke daling gelijk is aan de voorspelde 3 procent, vrezen analisten voor zeer zwakke economische groei in het eerste kwartaal.

Dinsdag maakt de centrale bank in Japan haar rentebesluit bekend. Het land kampt met het laagste vertrouwen van ondernemers in de economie ooit en bevindt zich in de diepste economische neergang sinds de Tweede Wereldoorlog. Een hoge functionaris van de centrale bank zei vorige week dat de aandacht zal uitgaan naar het vergemakkelijken van kredietverstrekking aan het bedrijfsleven en niet zozeer naar een wijziging van het belangrijkste rentetarief.

Alcoa
Aluminiumproducent Alcoa trapt dinsdag het nieuwe cijferseizoen af in de VS met de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal. Daarbij zal vooral gekeken worden naar commentaar op de marktomstandigheden. Onder de streep is naar verwachting opnieuw een verlies opgetekend. De prijs van aluminium is vanwege de opgedroogde vraag dit jaar al 10 procent gedaald.